Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Jak správně lepit puzzle a zajistit jejich trvanlivost

K příjemným kratochvílím, u kterých se odreagujete, patří bezesporu skládání puzzle. Vypnete hlavu a vytvoříte hezký obrázek. A aby vám nepřekážel někde na skříni nebo abyste ho nemuseli rozložit zpátky do krabice, můžete si ho po dokončení slepit, zarámovat a pověsit na zeď. Poradíme vám, jak lepit puzzle, aby vám dlouho dělaly radost.   

Návod na lepení puzzle

Než se pustíte do lepení puzzle, samozřejmě je musíte nejprve poskládat. Poté si sežeňte nějakou pevnou podložku, například karton, kterou seřízněte do tvaru výsledného obrázku. Vhodným pomocníkem vám bude i voskový papír, který zabrání poškození zadní strany puzzle. 

Jakmile přemístíte obrázek na podložku, voskový papír zasuňte opatrně mezi puzzle a podložku. 

Rukou nebo kuchyňským válečkem několikrát přejeďte po obrázku, abyste každý článek vyrovnali. A můžete začít lepit. 

Lepení speciálním lepidlem

Pokud máte lepidlo určené přímo na lepení puzzle, ponechte obrázek lícem nahoru. Naneste trochu lepidla na obrázek a štětečkem roztírejte po celém povrchu. Lepidlo se vsákne mezi jednotlivé dílky.

Nemusíte se bát, že je bílé, protože zakrátko zprůhlední. Lepidlo nechte zhruba 2 hodiny zaschnout. Pokud následně objevíte nějaké chyby, přelepte místo znovu a opět čekejte na zaschnutí. 

Poté sejměte voskový papír, natřete karton lepidlem a opatrně na něj naneste puzzle. Díky němu se vám nebude obrázek kroutit. Na zaschnutí lepidla počkejte klidně čtyřiadvacet hodin. Jestli budete obrázek rámovat, podlepení kartonem není nutné. 

Lepení puzzle samolepicí fólií

Při této metodě potřebujete velkou samolepicí fólii, kterou vystřihnete přesně podle velikosti výsledného obrázku. Puzzle následně obraťte lícem dolů, čehož docílíte například za pomoci dvou kartonových podložek. 

Po otočení sejměte podložku z rubu obrázku, z fólie strhněte zadní stranu a velice opatrně přilepte k puzzle. Opět raději ještě přejeďte válečkem a vyrovnejte. 

Lepení obyčejným lepidlem

Puzzle se dá lepit i obyčejným lepidlem. Z naší nabídky můžete vybrat například UHU All Purpose. 

Otočte obrázek lícem dolů a podložku, na kterou budete chtít puzzle přilepit, natřete lepidlem. Pokud vám nevyhovuje kartón, můžete použít i dřevovláknitou podložku určenou přímo k lepení puzzle nebo podložku korkovou. Po přiložení zadní strany obrázku puzzle opět raději ještě uhlaďte válečkem nebo rukou, aby se přilepily všechny díly. Následně nechte pár hodin zaschnout. 

Kam umístit složené puzzle

Složené obrázky se hezky vyjímají na stěnách vašeho bydlení nebo kanceláře. Po slepení si je můžete například zarámovat do klasického rámu na fotografie. Tento způsob je elegantní a puzzle chráněny sklem nebo plexisklem. 

Rámovat můžete také lištami. K této metodě však potřebujete pevný podklad a pečlivé slepení, jelikož puzzle nebudou chráněny sklem a dílky by mohly vypadávat. Jako další možnost se nabízí euroklipy, které disponují tvrdým podkladem a plexisklem. Abyste zabránili vypadnutí dílků, můžete je raději k podkladu přilepit.     

Navštivte naše specializované stránky

Všechna práva vyhrazena © Lepidla.cz 2024

Nahoru